Lækkerier eller kalorier

Når du får serveret en lækker kage, tænker du så ”yes, sikke en lækker mundfuld”, eller tænker du ”pyh, sikke mange kalorier”?

Er svaret ”kalorier’, kan det handle om, at du har store problemer med vægten. Men det kan lige så vel bunde i, at du bare har for vane at se temmlig dystert på livet og ikke er specielt god til at nyde og fokusere positivt.

Og  faktisk er du slet ikke alene om at være lidt af en sortseer  – er min påstand og erfaring. At brokke sig er en dansk nationalsport, og nogle gange kan vi alle trænge til et gevaldigt spark i røven eller en hjælpende hånd for at huske glæden, ikke mindst på jobbet.

Allerhelst taler vi om, hvor stressede vi er, og hvor dårlige arbejdsvilkår vi har. Hvor var det hele da meget bedre i gamle dage, var det ikke?  Men faktisk bliver vi ikke gladere af den megen skidtsnak. Vi skal kalde en skovl for en skovl, men vi skal også turde at være glade og stolte, og hvorfor nu det? Ja, fordi alt andet er spild af tid og liv.

Det er værdifuldt, at vi indimellem har de kritiske briller på. Ofte er der alt for meget dårlig ledelse, for mange besparelser og for få hænder til at løfte opgaverne, og det kan slesk tale, anerkendende ord og pæne buzzwords ikke dæmme op for.

Men er det aldrig fantastisk og meningsfuldt for eksempel at arbejde med velfærd i den offentlige sektor? Jo, men vi glemmer helt at fortælle det, og dermed risikerer vi at skabe en nedadgående spiral, hvor ellers værdifulde fag og arbejdspladser bliver tynget af frustrationer og tristesse fremfor skønne, livgivende fortællinger.

De bedste kurser i storytelling, jeg nogensinde har stået for, har netop formået at vende negativt til positivt. Ind i lokalet er kommet en gruppe nedtrykte, slidte mennesker, og ud af lokalet er vandret medarbejdere og ledere med lys i øjnene. Ja, det var derfor jeg blev læge, leder, fysioterapeut eller pædagog!

Og nogle gange kan netop en genfunden jobglæde og faglig stolthed give os kræfter og overskud til at handle, fremfor at vi apatisk finder os i tingenes tilstand.