Find DIN karrierevej via storytelling

Jeg tror ikke på karriereplaner, da det er umuligt at forudsige, hvad livet byder dig. Skal du have et godt jobliv, handler det mest om, at du tør sige ja, når fristende muligheder viser sig, og at du tør sige nej, når dit instinkt tilsiger dig det. Og så skal du ellers bare prøve dig frem. Husk, at en uddannelse eller et job, der umiddelbart virker lamt, kan vise sig at være fantastisk – og omvendt.
Når det så er sagt, er det altid en fordel at have personlige pejlemærker ved at være afklaret med, hvad du er for en størrelse, og dette kræver, at du ind imellem tænker dig grundigt om. Trives du bedst med dette eller hint? Hvad er det, du afskyr at foretage dig? 

Hvordan kan du afklare dine personlige pejlemærker? 

Ja, en mulighed er at anvende et klassisk værktøj indenfor storytelling, nemlig at dykke ned i din livshistorielinje. Metoden er enkel:
  • Tegn en tidslinje over dit liv og plot dit livs afgørende begivenheder og personer ind.
  • Over stregen kan du nævne dem/det, der har bidraget og inspireret dig positivt.
  • Under linjen kan du plotte dem/det ind, du har oplevet som noget negativt. Og husk, at nogle gange er det negative i dit liv en katalysator for det positive. (fx dengang du blev ramt af stress, og du fik et skub til at søge et nyt og for dig bedre job.)                                                                     

Ved at se på både de gode og dårlige begivenheder i dit liv - og de følelser og vurderinger du tillægger dem, bliver du mere klar over, om dine værdier og valg/fravalg/oplevelser har været i sync. Og hvordan skal det så være fremover? Det har også du – men ikke kun du – indflydelse på.

Lidt karikeret fortalt: Oplevede du lykke, dengang du investerede din månedsløn i en ny dyr designertaske? Drømmer du om økonomisk rigdom? Hvis svarene på de spørgsmål er ja, kan det være, at du skal gå benhårdt efter et godt økonomiske afkast, når du vælger karrierevej eller job.
Er den største luksus for dig derimod at arbejde for en sag, der gør verden til et bedre sted at være? Bliver du glad i låget af at hjælpe mennesker? Så søg job i en virksomhed eller organisation med en stærk social profil.

Husk! Livshistorielinjen afspejler altid din egen oplevelse af dit liv, de væsentlige begivenheder og vigtige personer. Det er op til dig og kun dig at vurdere, hvad det og de har betydet for dig.